Tjänster

Hältutredningar
Hälta är en vanlig åkomma hos våra hästar. Akuta kraftiga hältor är oftast orsakade av en traumatisk händelse i motsats till lindrigare kroniska hältor där problemet kan vara slitage i lederna, smärta i ligamenten eller muskler. Oavsett orsak har jag lång erfarenhet av olika typer av hältor.
Jag använder mig av ett objektivt rörelsemätningssystem, Lameness Locator, som visar rörelsestörningar som kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat. Ett perfekt verktyg att använda vid vetcheck av återkommande sporthästar under tävlingssäsongen.
Jag lägger stor fokus på ryttaren och vill gärna se alla hästar (med kroniska problem) under sadel. Vid behov sitter jag upp själv.

Besiktningar
Här spelar min kirurgutbildning stor roll. Jag har mycket erfarenhet från att bedöma röntgenbilder. Dessutom, som kirurg, vet man hur vissa röntgenologiska förändringar ser ut när man inspekterar ledytor med en titthålskamera och därför har jag lättare att göra vissa riskbedömningar i samband med besiktningen. Med min utrustning går det att göra en hel besiktning inklusive hals- och ryggröntgen. Om ni önskar kan jag även undersöka luftvägarna med en endoskopisk kamera samt göra en munhåleundersökning i samband med besiktningen.

Ryggutredningar
Ryggsmärta kan bero på förändringar i skelettet, muskler eller ligament och inte sällan är det en kombination av alla tre.  Har hästen ont i ryggen är det viktigt att utesluta allvarliga skelett- och mjukdelsförändringar samt kolla genom utrustning och träningsrutiner.
Individuellt rehabiliteringsprogram anpassat till hästen och ryttaren är nyckel till framgång. 

Röntgen
Röntgen används oftast för att utesluta skelettskador efter ett trauma , vid hältundersökningar eller besiktning.
Med mitt röntgensystem går det även att ta bilder från halsen och tornutskotten på ryggen.

Ultraljud
Ultraljud används främst vid undersökning av skador i mjukdelarna, senor, leder, rygg, buk,
ögon mm. Det går även att undersöka sakroiliakled och att göra gynekologiska undersökningar.

Shockwave - Stötvågsbehandling
För behandling av muskelömhet i ryggar och skador på senor, senskidor, gaffelband med mera.  
Jag har en helt ny PiezoWave stötvågsmaskin som möjliggör en fokuserad djupgående behandling på det aktuella stället. Stötvåg har direkt smärtlindrande och anti-inflammatorisk effekt. Ger fantastiskt resultat på muskelömhet.

Endoskopi
Jag har en 1.5m  en 3 m lång fiberendoskop som kan användas till undersökning av till exempel luftvägar, magsäck och urinvägar.

Regenerativ terapi
Equiaid Veterinär vill ligga i framkant när det gäller behandling av skador hos sporthästar. Jag använder bland annat stamceller i behandling av senskador för optimal läkning och jag har tillgång till den nyaste tekniken när det gäller av behandling av ledinflammation med så kallad i-RAP.

Kirurgi
Jag opererar jämna veckor måndag och tisdag på Husaby Hästakut i Skara.
Vid behov åker jag som konsulterande kirurg till olika hästkliniker i Norden.
Jag även göra en hel del ingrepp på stående häst. 
Jag har under min 3-åriga specialistutbildning i hästkirurgi i USA  arbetat med världens ledande hästkirurger. Jag är den enda med amerikanskt diplom i hästkirurgi i Sverige.
Jag har stor erfarenhet från bland annat titthålskirurgi, frakturoperationer och kolikoperationer. Jag är fortfarande den enda i Sverige som har gjort ledbrosktransplantationer på häst. Kika gärna i fliken referenser. 

Medicinska undersökningar
Tveka inte ta kontakt om din häst har något medicinskt problem så som hosta, nedsatt prestation, hudproblem, avmagring, diarre eller återkommande fång.

Föreläsningar
Jag har varit aktivt inblandad i vidareutbildning av både hästveterinärer och djurägare i Sverige, Finland och USA. Även här sträver jag efter att samarbeta med hovslagare, fysioterapeuter, tränare etc. och jag föreläser gärna ihop med experter från olika grenar. Tveka inte kontakta om ni skulle vilja ha en föreläsning.